Showkorps? (What’s WRONG with us?)

Rate this item
Wednesday, 28 November 2012 13:58

Als je het over onze vereniging heb, heb je het over een showkorps. We willen dus graag een show lopen. Dat zeg ik nou wel zo stellig, maar dat IS natuurlijk helemaal niet zo. Onze vereniging bestaat uit 5 officiële afdelingen. Daarvan zijn er al 3 waarvan de leden er niet aan moeten DENKEN om maanden te repeteren op 15 minuten show, om na urenlange busreizen naar de meest godverlaten oorden jezelf in een apenpak te hijsen om die show ten uitvoer te brengen. Performen, durven ze dat in drumboboland te noemen… Het is me wat. Maar voor 2 van onze afdelingen (Jeugd Showkorps Wilhelmus, & Showkorps Wilhelmus) is bovenstaande ‘schrikbeeld’ inderdaad zo ongeveer de reden van ons bestaan. We repeteren ons ‘suf’ op die showrepetities, (al is het natuurlijk geen Drumcorps-schema), onze vereniging investeert veel in t huren van sporthallen etc, en er is een groep mensen druk bezig met het bedenken en schrijven van die shows… We zijn er kortom maar druk mee.

Toch houden de aantallen show-optredens waar we tegenwoordig voor worden uitgenodigd niet echt over. Zeker voor de jeugd is het treurig gesteld. Voor het ‘senioren’korps ligt het iets genuanceerder. Als je wilt kun je zo ongeveer ieder weekend in Frankrijk vertoeven, aan aanvragen geen gebrek, maar helaas zijn dit zelden ‘echte’ show-optredens. Je krijgt wel eens kort de kans om ergens een concertje te geven of in 5-7 minuten een minishowtje neer te zetten, maar voor de rest is het optochten en nog eens optochten wat de klok slaat. Om over de financiële onderbouwing van dergelijke trips maar te zwijgen…

Ook in NL valt het aantal taptoes tegenwoordig tegen. Althans, voor ons dan. Als je in de agenda van www.taptoes.nl kijkt (wellicht kun je dat maar beter niet doen) zie je dat er vanaf april tot aan oktober vrijwel ieder weekend meerdere taptoes in NL worden georganiseerd. Dus er is een markt… What’s wrong with us?

Om een poging te wagen deze vraag te beantwoorden moeten we eerst naar onszelf kijken. The Man in the Mirror. Om te beginnen hebben we in meerdere opzichten een ‘lastig’ korps. Door onze wat eigenaardige leeftijdsverdeling binnen t korps (veel piepjong spul, geen middengroep, veel ouwe lullen), kunnen we niet alle optredens qua ledental rondkrijgen. De jeugd werkt veel in het weekend, de ouwe lullen willen niet meer 4 x per maand weg in het weekend… Of mogen dat niet van Moeder de vrouw. Zo zit t nu eenmaal. Daarnaast brengen we maar 1 show, en dat is dan ook nog zo’n ingewikkeld ‘Amerikaans’ ding. De tijden van de Gala- EN een themashow liggen ver achter ons.
Maar er is nog een reden. Wilhelmus doet nooit mee aan competities, in welke vorm dan ook. Dat spaart enerzijds natuurlijk gewoon geld uit (al die wedstrijdjes zijn gewoon Geld meenemen-optredens), daarnaast is het altijd een bewuste keuze geweest van de leden van het korps. Muziekmaken is voor iedereen, zonder druk van Het Moeten. It is supposed to be fun, zoiets.

Anderzijds moeten we ons realiseren dat De Markt is veranderd. Een taptoe organiseren is tegenwoordig een Financieel risico. Organisatoren van taptoes proberen dit risico te verkleinen. Dit kan op 2 manieren:

 • Door een taptoe zo klein mogelijk te houden (3 korpsen), waarvan 1 van buiten de regio (een ‘grotere naam’)
 • Door te kiezen voor Grote korpsen met Bewezen Kwaliteiten, de Grote Namen.

Als je voor de tweede optie gaat, dan zul je als organisatie naar objectieve criteria gaan zoeken om deze ‘grote korpsen’ te selecteren. En DAARIN bewijzen als die concoursen, contests, en andere wedstrijdjes hun nut. Nothing succeeds more than having succes is een marketingwijsheid die hier zijn waarheid bewijst. Want wat is het toch mooi, een taptoe met allemaal winnaars van Eerste prijzen op allerlei wedstrijdjes! Hoe ridicuul en debiel ook (alles boven de 80 punten is een eerste prijs), het werkt (EN verkoopt) wel!

Toch vind ik, dat de taptoe-organisatoren zichzelf, en vooral hun publiek, daarmee te kort doen. Het winnen van een wedstrijd zegt natuurlijk wel wat, maar in drumcorpsland hebben we vaak genoeg gezien dat een vlakke en zouteloze flutshow, maar WEL perfect uitgevoerd het met enige regelmaat wint van een corps dat een geniale vernieuwende, en flitsende show op de mat legt die weliswaar niet 100 % perfect is uitgevoerd, maar wel het publiek op het puntje van de stoel EN in extase brengt! (Heb ik t nou al weer over de overburen? ;-)) Dus zo’n prijs, het zegt me niet alles.

En dan is er nog zoiets als De gunningfactor. Het zoutste staaltje hebben we daar recent van meegemaakt. In een plaatsje in de regio wordt zeer regelmatig een taptoe georganiseerd. Tot nu toe waren we daar niet voor uitgenodigd. Enigszins vreemd, we komen het korps in het land regelmatig zat tegen. Op het laatste moment worden we benaderd door een impresariaat. Een korps valt onverwacht uit, en of wij op die plek kunnen optreden bij deze taptoe.Wij alle leden mailen, kijken wat er mogelijk is op zo’n korte termijn. En ja hoor: t lukte… wat ons betreft. Helaas belde t impresariaat een paar dagen later af: t ging niet door. T organiserende korps wilde absoluut niet dat wij op ‘hun’ taptoe stonden. Een specifiekere reden konden ze ons niet geven.

Op zo’n moment stopt je muzikale hart toch wel even met kloppen. Natuurlijk: smaken verschillen. We spelen Amerikaanse showstijl en dat valt nu eenmaal niet bij een ieder in de smaak. Maar als er nu een taptoe in je eigen regio is, en het organiserende korps weigert je te ontvangen, om wat voor minachting dan ook, dan zijn we gewoon keihard ZELF bezig, onze hobby om zeep te helpen als muziekverenigingen van Nederland. Sneu.

N.O.M.

 

Laatste reacties

 • Leen de Groot Leen de Groot November 10
  Nieuw!! Internet!! "Wat is de nieuwe site mooi geworden. Complimenten Vriendelijke groet, Jullie ere lid Leen de Groot"
 • Peter Peter November 01
  Nieuw!! Internet!! "Leuke column en mooie website, complimenten voor alle vrijwillgers die hier weer uren aan besteed hebben. Dit naast alle andere zaken die ze doen voor…"
 • Melissa Melissa November 01
  Nieuw!! Internet!! "Het begin is er in ieder geval! Site ziet er prachtig uit :)!"