Geme(e)n(t)e-belangen

Rate this item
Thursday, 27 February 2014 16:44

Zo. Winterstop weer achter de rug, gezuyp met de feestmaanden December en Januari weer overleefd, back to business. Er wordt in ons clubje al weer druk gerepeteerd voor een gloednieuw en zeer spectaculair nieuw straatprogramma, maar daarover later wellicht meer. Want eerst moet er Gestemd worden. Gemeenteraadsverkiezingen. Voor een vereniging als Wilhelmus Best Belangrijk, om nog eens een mooie slogan uit de mottenballen te toveren.

Want ondanks de internationale optredens is en blijft onze vereniging geworteld in onze gemeente. De gemeente Sliedrecht. Een gemeente met een rijke lange historie. Sterk geworteld in een (streng) christelijke traditie, maar sinds de groei van de gemeente die zo begin jaren 70 echt vorm kreeg met geweldige uitbreidingen aan de oost- en de westkant van het dorp, is deze traditie door de vele ‘buitenstaanders’ die in het dorp kwamen wonen wat verwaterd. Hierdoor is Sliedrecht een dorp geworden met 2 ‘gezichten’. Enerzijds een grote groep mensen met een sterke band met het ‘oude’ Sliedrecht, met een sociaal leven dat zich veelal afspeelt in en rond 1 van de vele kerken die Sliedrecht rijk is, anderzijds een ongeveer even grote groep mensen met een wat zakelijker relatie met de gemeente waarin ze wonen, en die voor hun vertier en contacten eerder richting de steden in de omgeving trekken. Grove versimpeling, ik geef t toe, maar je hebt een beeld. Grofweg: Modern vs Confessioneel.

In de gemeenteraad is deze verdeling goed terug te vinden. De grootste fractie (7 van de 19 zetels) is een lijstverbinding tussen de SGP en de ChristenUnie, Daarna Pro Sliedrecht (4 zetels) CDA en de PvdA alle twee 3 zetels en de hekkensluiter is de VVD met 2 zetels. Een paar dingen vallen hier op. Ten eerste natuurlijk het gigantische zetelaantal van de 2 streng christelijke partijen. In de tweede kamer slaan ze geen deuk in een pakje boter, ze halen daar gezamenlijk ca 5 % van de stemmen, in Sliedrecht staan ze gezamenlijk op ruim 35 %. Een monsterzege met grote gevolgen. Daarover straks meer. Iets minder opvallend is het feit dat een lokale partij groter is dan de grote landelijk opererende partijen. Dat zie je in meer gemeenten. De landelijke politiek heeft niet altijd een gewenste uitstraling op de goedbedoelende gemeentelijke afdelingen. Voor de rest ontbreek al t hips, zowel aan de linker, als aan de rechterkant.
Ik had beloofd om terug te komen op de gevolgen van zo’n groot confessioneel blok in de gemeenteraad. Een heet hangijzer voor een vereniging met zijn wortels in deze gemeente. Niet alleen zijn er veel leden en oud-leden met warme gevoelens voor deze partijen, en dat is niet vreemd gezien het feit dat onze vereniging uit een Christelijke Jongemannen Vereniging is ontstaan, maar ook moeten we als (subsidie-afhankelijke) vereniging natuurlijk geen Boze Vrinden worden met de raadsleden.
Laat ik voorop stellen dat ik Veel Respect hebt voor een ieder die zich vrijwel belangeloos inzit voor t wel en wee van de gemeente waarin hij woont. Ik weet dat het voor partijen een ongelofelijke klus is om geschikte mensen die vinden die ‘gek genoeg’ zijn om een groot deel van hun vrije tijd op te offeren voor t werk in de gemeenteraad.
Ik snap ook best hoe t zit: iedere partij probeert vooral de belangen van Zijn Achterban zoveel mogelijk naar voren te laten komen. Een VVD-er legt daardoor andere accenten dan een PvdA-er. Logisch. Een zeker Cliƫntelisme is moeilijk te vermijden. Dat is nu eenmaal de politieke werkelijkheid.

Maar bij de confessionele partijen komt er natuurlijk nog iets om de hoek kijken: de Principes van Het Geloof. Veelal Rotsvast en Niet Onderhandelbaar. Daar kun je respect voor hebben, maar de vraag is of dit een goede basis is voor gezond en rationeel beleid dat goed is voor de Hele Gemeente, en niet alleen bedoeld is om je eigen achterban te plezieren. Ik geef wat voorbeelden. Wat is het rationele argument om een schouwburg in je gemeente t werken onmogelijk te maken als die t in hun hoofd halen om een groep Mannelijke Strippers te boeken? Wat is het rationele argument om een Open Jongerencentrum met sluiting te bedreigen omdat ze t in hun hoofd halen jongeren een plek te bieden om begeleid een jointje te roken, in plaats van ze op straat te trappen? Wat is het Rationele argument om t plaatselijke ondernemers in de detailhandel en in de Horeca onmogelijk te maken hun brood te verdienen op zondag? Ik weet het niet. Of eigenlijk weet ik t best. Er ZIJN geen rationele argumenten. Er zijn alleen Dogma’s. Verdomde Principes, in dit geval.

We hebben momenteel te maken met een landelijke overheid die veel verantwoordelijkheden ‘over de schutting mietert’ bij de gemeentes. Daar kunnen de gemeenteraden uiteraard niet veel aan doen maar het zorgt wel voor een stuk verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid van een gedegen, openbaar, en vooral RATIONEEL bestuur. Voor alle inzittenden van uw gemeente.

Ik wens een ieder Veel Wijsheid toe op 19 Maart, en ik wens alle verenigingen een gemeenteraad toe die t belang van een actief verenigingsleven als bindmiddel in een gemeenschap inziet, en dit ook van Harte Ondersteunt. In ons en Uw belang.


N.O.M.

Laatste reacties

  • Leen de Groot Leen de Groot November 10
    Nieuw!! Internet!! "Wat is de nieuwe site mooi geworden. Complimenten Vriendelijke groet, Jullie ere lid Leen de Groot"
  • Peter Peter November 01
    Nieuw!! Internet!! "Leuke column en mooie website, complimenten voor alle vrijwillgers die hier weer uren aan besteed hebben. Dit naast alle andere zaken die ze doen voor…"
  • Melissa Melissa November 01
    Nieuw!! Internet!! "Het begin is er in ieder geval! Site ziet er prachtig uit :)!"