Koningsdag, streetparade Sliedrecht (ochtend) en Taptoe Huizen (avond)

Thursday, 15 May 2014 13:21

Het is natuurlijk nog even wennen: Koningsdag. Ook niet echt lekker in de bek liggend. Maar goed, het zal wel ooit een keer wennen. Gelijk het eerste jaar gaat het sowieso al mis: niet op 30 april (de ouwe dag) ook niet op 27 april (de nieuwe dag), maar vanwege de gerespecteerde zondagsrust op 26 april! Nou ja. T zal.

'Knallen’


Maar al die nieuwigheden houden in Sliedrecht op bij de datumwissel: het is business as usual. Dus: vrijmarkt, een ochtendrondgang van de korpsen door een (steeds kleiner stukje) Sliedrecht, het defilé en het zingen van het volkslied bij het oude gemeentehuis, en dan de korpsen terug naar hun clubs, en voor de rest? Ik zou t eerlijk gezegd niet zo goed weten, want normaal vertrekken we vrij snel daarna voor het middagoptreden ergens in het land. Dit jaar hadden we ’s middags vrij; we werden pas om 17:30 bij het gebouw terugverwacht. Dus op zich had ik me wel in het feestgewoel kunnen storten, maar dat leek me met al die uitnodigende terrassen iets te verleidelijk: er moest ’s avonds nog wel ‘ff’ een taptoe worden gedraaid! En aangezien de taptoes tegenwoordig op de vingers van 1 hand te tellen zijn wilde niemand deze verprutsen!

Mooi op tijd vertrokken we met een volle bus richting Huizen. Ondanks dat de taptoe al enige jaren niet meer georganiseerd was heeft Huizen voor veel oudere leden nog een bijzondere klank: in de jaren 80 werden hier de eerste DrumCorpsHolland contests georganiseerd!! Voor veel jonge mensen echt iets uit de prehistorie, maar toch leuk.

Omdat we goed op tijd daar waren werd er door sommige leden nog een hapje gegeten, weer anderen gingen voetballen, maar al snel gingen de diverse lines hun warming up doen. En dat trok al gelijk de aandacht van veel publiek. Daarover had de organisatie sowieso niet klagen: het was een full house deze taptoe met een stampvolle hoofdtribune. Zo’n heerlijk ouwerwets bakkie wat je als korps zo lekker ‘vol’ kunt blazen. Niets stond het korps kortom in de weg om er een knalshow van te maken. En dat gebeurde ook: In het begin, door het al te grote enthousiasme, was t heel kort spannend: blijven we in balans? Maar dat herstelde heel vakkundig (denk dat slechts weinigen in het publiek iets hebben gemerkt), en daarna ging het van kiet!! Ongelofelijk gewoon. De razende snelheid van het tijdsreizen in openingstrack Back to the Future, het brute geweld van Gladiator, de allermooiste versie die ik ooit heb gehoord van Mickey, het schaakstukkengeschuif van First Blood en daarna: De Spaanse Furie Zorro! Een woestijnstorm!! En dan: tja, dan is het lekker onder groot applaus van het veld aflopen en je maten in de armen vallen. Wat kan dit toch lekker zijn! Een mooie hobby.

Na nog wat korpsen volgde er een grote finale, en daarna terug de bus in, op naar t gebouw, en daar hebben we maar eens een feestje gebouwd… We hadden het verdiend.

Natuurlijk: er valt echt wel wat op af te dingen. We draaien de show voor t derde seizoen, maar toch: kijk de filmbeelden op YouTube er maar eens op na. U zult een Wilhelmus zien zoals u t nog niet vaak heeft gezien. Misschien wel nooit.


N.O.MLast modified on Friday, 05 September 2014 10:29