Oorlog en (On)vrede

Rate this item
Thursday, 15 May 2014 13:09

Vroeger! Ja toen was alles eenvoudig. Kwam je in een Christelijk huishouden op bezoek, dan kon je dat direct zien: de bijbel lag op een prominente plek in de huiskamer. Bij het linkse milieu was er een andere ‘bijbel’ in zwang: daar stond altijd Tolstoi’s ‘Oorlog & Vrede’ prominent in de boekenkast. Een hoogst onleesbaar boek, met ellenlange intriges rond een adellijke, militaire familie. Volgens Godfried Bomans (ook al zo’n verdwenen relikwie uit ‘vroeger’) kon je mensen altijd lelijk in verlegenheid brengen door tijdens een bezoekje op de kaft van dat boek te tikken, en dan te zeggen: ’interessant niet? Vooral de laatste paar hoofdstukken!’ Zo ver was natuurlijk nooit iemand gekomen, in dat vuistdikke boek over oorlog en vrede.

Deze week denken we, als het goed is, ook na over oorlog en vrede. We herdachten de doden op zondag 4 mei (gek dat dat dan niet de zondagsrust verstoord!?!?!), en vierden onze vrijheid op maandag 5 mei. Daar heeft onze vereniging ook een rol in, als is deze minder prominent dan vroeger. Mogen onze drumcorpsburen van de andere kant van de rivier sinds jaar en dag de dodenherdenking muzikaal omlijsten (op een geweldige manier, zo heb ik me laten vertellen), Wilhelmus wordt de laatste jaren niet meer hiervoor uitgenodigd. We hebben het wel jaren gedaan, met twee trompettisten. Maar wegens een pijnlijk incident met een lid van het oranjecomité die het teken zou geven wanneer in te zetten, maar helaas aan Parkinson leed zodat onze helden dus in de twee minuten stilte losgingen, is deze uitnodiging voor ons komen te vervallen. Geen rol in de oorlog dus voor ons! Althans, in de herdenking ervan.

In het vieren van de vrijheid hebben we nog wel een rol. Ook bij deze festiviteit hanteert onze Oranjevereniging een roestvrijstalen formule: Een lampionnenoptocht, muzikaal omlijst door muziekkorpsen, en als afsluiting een vuurwerk. Vroeger op de oude ijsbaan, toen deze moest wijken voor seniorenwoningen, boven de rivier. Maar dit jaar moest alles anders. Althans: het slot. Niet te gek natuurlijk heej. Een of ander millieugekkie (Hallo Marianne Thieme!!) had vorig jaar bedacht dat de Broedende Vogels in de Biesbosch wel eens Last van de knallen en de pijlen zouden kunnen hebben. Tja. Alsof die beesten die 5 oorlogsjaren zo heerlijk ongestoord hebben kunnen broeden, met al die crossende verzetsmensen door die Biesbosch. Maar goed, alles voor de Vrede van de Vogels zullen we maar zeggen. Dus dit jaar Geen Vuurwerk!

Maar Gelukkig had het organiserende comité daar wat op gevonden: geen vuurwerk maar een Spec-Ta-Cu-Laire lasershow, muzikaal omlijst door een DJ!
Nou…. We hebben het geweten hoor. Ik heb weinig verstand van lasershows, maar deze vertoning deed me sterk aan mn favoriete TV-programma uit mn jeugd denken: Wondere Wereld met de onvergetelijke Chriet Titulaer!! Uber hip begin jaren 80.

Maar dan: de ‘muzikale’ omlijsting. Wat een Teutoonse geluidsorgie werd er over ons uitgestort! Wat een gebrom van die bassen!! Het rommelde in mn maag, ik werd er letterlijk misselijk van. Ik heb gehoord dat deze geluidsband in Guantánamo Bay wordt gebruikt om terroristen tot bekentenissen te dwingen, nou, ik kan me er alles bij voorstellen.

Was er door de organisatie dus vooral aan de Vrede voor de Vogels gedacht, de Oorlog die vervolgens uitbrak op de sociale media hadden ze denk ik niet van te voren bedacht. Onder het motto: geen mooier vermaak dan leedvermaak, heb ik me gisteren kostelijk zitten amuseren om alle originele, grappige, of soms botte commentaren die ik voorbij heb zien komen op de diverse fora. Hilarisch!

Let wel: het gaat me niet om het organiserend comité. Ga er maar aanstaan, zo’n organisatie. Alle respect. Maar ik vond het mooi om te zien dat Sliedrecht plotsklaps zo in vrede verenigd kan zijn rond het ‘laseroorlogje’! Ik kan niet wachten tot volgend jaar! Ik stel voor: een afsluiting door Clown Bassie, die zn vakantiedia’s vertoont op het grote scherm! Spektakel gegarandeerd!


N.O.M.

Laatste reacties

  • Leen de Groot Leen de Groot November 10
    Nieuw!! Internet!! "Wat is de nieuwe site mooi geworden. Complimenten Vriendelijke groet, Jullie ere lid Leen de Groot"
  • Peter Peter November 01
    Nieuw!! Internet!! "Leuke column en mooie website, complimenten voor alle vrijwillgers die hier weer uren aan besteed hebben. Dit naast alle andere zaken die ze doen voor…"
  • Melissa Melissa November 01
    Nieuw!! Internet!! "Het begin is er in ieder geval! Site ziet er prachtig uit :)!"