Verslag Carnaval débarque à Bailleul (FR)

Wednesday, 12 March 2014 10:37

Je kunt van Wilhelmus zeggen wat je wilt, maar een echte feestband zijn we niet. We zijn dol op feestjes, die bouwen we t liefst in rijdende bussen, maar tijdens de optredens kijken we serieus (volgens sommigen zelfs ‘chagrijnig’ of ‘arrogant’), lopen we in rechte rijtjes, en wapperen, toeteren of meppen we in alle ernst.

'KaKaKaKaKournaval’


Hierdoor worden we in NL eigenlijk nooit gevraagd om een carnavalsoptocht op te luisteren. En niet tot mijn grote spijt, kan ik bekennen. In Noord-Frankrijk gelden klaarblijkelijk andere normen voor de muzikale begeleiding van Carnavalsoptochten, zodat menig NL korps zijn optredens-seizoen inluidt met een optreden in 1 van de zeer vele carnavalsoptochten in (noord)Frankrijk. Een goeie ‘generale repetitie’ natuurlijk, zo’n maandje voor de eerste straatoptredens in Nederland.

Dit jaar was Wilhelmus uitgenodigd Baileul, een redelijk klein stadje in het noordwesten van Frankrijk. Schitterende oude kerken en gebouwen, in prima gerestaureerde staat, zeker voor Franse begrippen. Het carnaval wordt daar al sinds 1853 met een optocht gehouden, dus we kunnen veilig stellen dat ze dol zijn op tradities daar.

Om (iets over) 9:00 in de morgen (wat is dat gebouw toch altijd lastig te vinden voor nieuwe chauffeurs) vertrokken we met een niet overdreven gevulde bus richting Frankrijk. Wat wel opviel was een grote groep nieuwe jeugd! Dat is altijd mooi natuurlijk, jonge aanwas, en de jongelui waren dan ook behoorlijk zenuwachtig, altijd spannend natuurlijk, de eerste X met W1 op pad. Na een voorspoedige reis kwamen we ca 13:00 in Bailleul aan. Daar konden we gelijk aanschuiven voor de lunch, altijd lekker! Als je van grote hompen vlees en lauwe frites houdt. Het weer was heerlijk, lekker zonnetje en een licht lentebriesje, dus de dames van de guard werden wel erg enthousiast en gingen in luchtig zomertenue de straat op.

Na altijd even zoeken waar nu precies onze plek in de optocht was, men had daar gekozen voor een redelijk onnavolgbaar systeem van 2 optochten die elkaar ergens halverwege zouden moeten ontmoeten, maar dan is t wel zaak dat je in de juiste optocht aansluit, begon t feest. Het werd een pittige wandeling. Niet alleen vanwege het feit dat we zo vroeg in t seizoen nog wat ongetraind zijn, maar ook omdat het weer wat omsloeg. Het werd bewolkt en begon stevig te waaien dus het werd behoorlijk koud! Zo lang je in beweging blijft is dat nog wel te doen, maar vooral bij de stops is dat een behoorlijke aanslag op je gestel. Enkele dames kleurden langzaam blauw….

Wat me wel opviel was dat er door de jongelui tot het eind van de optocht behoorlijk werd doorgetoetert! Wat een jeugdig enthousiasme! En het eerste nieuwe ‘straatblokje’ begint al aardig te klinken! Dus dat was niet slecht.

Aan alle leuke, maar gelukkig ook aan alle minder leuke dingen komt een eind, dus rond 17:00 liepen we de kleedkamers weer binnen. Het korps koos om eerst een stuk te gaan rijden, en dan later op de avond ergens halverwege de rit te dineren, dus het was direct omkleden, inladen en wegwezen. Over de terugweg valt voor de rest weinig meer te melden dan het feit dat we de gehele Liederenbundel hebben doorgenomen ter introductie van de nieuwkomers, dus die zijn ook allemaal met rode oortjes naar huis gegaan. Alvast onze excuses aan de ouders. Om ca. 21:00 waren we weer terug in het gebouw, en dat was het dan: het eerste straatoptreden van 2014 zat er weer op. Een goed, maar koud begin.


N.O.M

Last modified on Thursday, 15 May 2014 13:21